Zvezda ponovo sija! Radonjićeva prva pobeda

Radonjić Zvezda

Photo: Turkish Airlines EuroLeague

Crvena Zvezda je u prvom delu ove čudne sezone doživela mnogo uspona i padova. Najvaljivani su veliki uspesi uz velika pojačanja kao što su Džordan Lojd, Kori Volden i Džoni O'Brajant i za trenutak se činilo da će tako i biti. Crveno-beli su u ABA ligi počeli sa 8 vezanih pobeda, dok su u Evroligi posle 5 kola imali 3 pobede od kojih je jedna bila protiv CSKA, jednog od favorita za titulu ove godine. Nakon toga sve počinje da ide nagore po Sašu Obradovića. Zvezda gubi od Budućnosti u 9. kolu ABA lige i pada sa vrha tabele, dok u Evroligi gube 8 od narednih 9 utakmica. Dešava se i povreda Lengstona Hola koja ostavlja crveno-bele bez njihovog glavnog organizatora igre. U mnogim utakmicama je viđen nedostatak organizacije u napadu, te su se strana pojačanja obično smenjivala u igri jedan na jedan. Takav sistem naravno nije donosio rezultate, a očigledno je i da ostatak tima nije bio zadovoljan jer nismo videli uobičajne, požrtvovane partije od sporednih igrača Crvene Zvezde. Fokus na igru jedan na jedan je bila evidentna nakon što je Lojd dobio pozitivan rezultat na korona virus, jer je tim izgledao potpuno bez strukture u napadu bez najboljeg poentera Evrolige. Sve to je dovelo da Saša Obradović napusti klupu crveno-belih i da se na njegovo mesto dovede poznato lice: Dejan Radonjić.

Crnogorski stručnjak je bio na klupi Zvezde od 2013. do 2017. kada je beogradski klub imao najviše uspeha. U tom periodu je doveo crveno-bele i do top 8 faze Evrolige i potpuno preokrenuo klub u pravom smeru. Čini se da će mu to biti posao i ovaj put. U svom debiju protiv Igokee nije uspeo da odmah upiše pobedu, ali to je i razumljivo s obzirom da je preuzeo ekipu u sred sezone i nije imao vremena da ustanovi svoj sistem. Debi u Evroligi je doduše, prošao mnogo bolje. Radonjićevi izabranici su imali kontrolu nad utakmicom tokom prve tri četvrtine i pre svega dobrim šutem za tri poena (12-30 tokom utakmice) ubijali odbranu tima iz Atine. Ipak, Zeleni su uspeli da se vrate u utakmicu i čak izjednače u poslednjem minutu utakmice. Sve je izgledalo kao da će Zvezda opet ispustiti dobijenu utakmicu kao i više puta do sad ove sezone, ali izgled ume da prevari. Crveno-beli su uz sjajnu odbranu Dobrića i Voldena došli do lopte i mirnom rukom sa linije penala priveli utakmicu kraju. Zvezda je ovom pobedom dosta olakšala Radonjiću, jer može da nastavi da radi bez toliko pritiska i pokuša da koliko-toliko “spase” ovu sezonu. Očigledno je da će Dobrić (44,7% za tri ove sezone) dobijati više prostora za igru, što je i logično jer je jedna od retkih svetlih tačaka Zvezde ove sezone. Pod Obradovićem je tek dobio šansu nakon što se Lojd razboleo, a dešavalo se i da provede dugo vremena na klupi na nekim utakmicama. Ako Radonjić uspe da nađe način da Lojd, Dobrić i Volden igraju velike minute za crveno-bele u budućnosti, Zvezda bi trebalo da bude veoma opasna u napadu sa spoljnih pozicija.

No, nije napad najveći problem koji čeka Radonjića. Zvezda je u donjoj polovini Evrolige kada je odbrana u pitanju i dopuštaju protivnicima veliki procenat uspešnosti u napadu, pogotovo za dva poena (54,7%, 4. najveći u ligi). Radonjić je poznat kao trener koji stavlja veliki fokus na taj deo terena i zahteva veoma veliku angažovanost kada je odbrana u pitanju. Pitanje je da li ima prave igrače za neki veći napredak, ali ima veterane kao što su Lazić i Simonović da usmere saigrače na način odbrane kakvu godinama uspostavlja Dejo. Pomoć dolazi u vidu 208 cm visokog centra Lendri Noka, bivšeg igrača Albe iz Berlina koji je napokon postigao saradnju sa beogradskim klubom. Noko je 2017-2018 sezonu proveo u razvojnom timu Detroit Pistonsa i te godine bio najbolji odmbrambeni igrač G lige. Kamerunac bi trebao mnogo da pomogne crveno-belima u odbrani jer ima odlične fizikalije i veoma je atletski sposoban. Čak iako spoljna linija Zvezde bude probjana, Noko će zatvarati reket i doneti čvrstinu u unutrašnjoj igri. Za razliku od Kuzmića, Radonjić neće morati da žrtvuje brzinu igre da bi dobio na veličini u reketu sa Nokom.

https://www.youtube.com/watch?v=No6UngsFGdk&t=44s

Da li Radonjić stvarno može da preokrene sezonu Crvene Zvezde? Čudnije stvari su se dešavale u košarci. Radonja zna kako da prenese svoju čuvenu energiju na igrače, a upravo to je falilo crveno-belima. Nadam se i da će biti uspostavljen sistem koji se ne bazira na tome da se lopta da Lojdu i da ostala 4 igrača gledaju dok on igra jedan na jedan. Napad u kome svi igrači dodiruju loptu čini sve srećnim, a upravo tako je izgledala atmosfera na utakmici sa Panatenajkosom. Radonjić i Zvezda imaju nedelju dana pauze u kojoj će moći da rade na dosta stvari i pokušaju što bolje da se spreme za okršaj sa Fenerom. Pobeda protiv turskog kluba koji ima mnogo poteškoća ove sezone bi bio vetar u leđa i uspešno bi započeo novu eru Dejana Radonjića.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.