NBA i NBPA se dogovorili! Sezona počinje 22. Decembra

NBA NBPA

Poslednja utakmica NBA finala je odigrana pre manje od mesec dana a početak nove sezone je već na vidiku! U noći između četvrtka i petka došlo je do dogovora izmedju NBA-a i NBPA-a (organizacije koja predstavlja igrače) da nova sezona počne već 22. Decembra. Zbog neobičnog početnog datuma, timovi će igrati samo 72 utakmice pre doigravanja, a očekuje se da se poslednja utakmica finala odigra do 22. Jula. Bilo je dosta pregovora oko početnog datuma u poslednjih par nedelja (NBPA je predlagao i početak na dan Martina Lutera Kinga 18. Januara, a da završetak sezone bude 18. Avgusta). Ipak, odlučila je finansijska situacija jer bi igrači morali da pristanu na veliki gubitak novca u slučaju takvog termina sezone.

NBA i NBPA imaju zajednički ugovor (CBA) po kome se sav priliv novca od košarkaških aktivnosti deli 50:50 između igrača i vlasnika timova. Veliki deo novca koji liga zaradi dolazi od prodaje ulaznica, dolaženja navijača na utakmice i njihovom kupovinom timske robe. Kako je veliki deo tog novca pod znakom pitanja zbog trenutne pandemije, liga je morala da obezbedi bar neki novac da sačuva sezonu 2020-2021. Baš iz tog razloga je određen ovako skor datum početka nove sezone, iako neki igrači nisu time preterano zadovoljni. Televizijska prava donose ogroman priliv novca koji utiče i na plate igrača, te je početak sezone pre Božića imao najviše smisla. Ne samo da će se time obuhvatiti možda i najgledanije utakmice tokom regularnog dela sezone, već će i finale biti gotovo pre početka planirane Olimpijade. U tom slučaju NBA će imati totalnu medijsku pažnju, a liga veruje da će takav potez doneti između 500 miliona i milijardu dolara prihoda.

Svaki priliv novca će zbog trenutne situacije biti veoma važan, što za ligu, što za igrače. Ukupan prihod prošle sezone je pao 10% u odnosu na prethodnu (sa 9,2 milijarde na 8,3 milijardi dolara), izazvano opadanjem popularnosti u Kini i gubitkom kraja regularne sezone zbog korona virusa. Kako prenosi Ringerov Bil Simons, NBA će pretrpeti gubitak od 4 milijarde dolara zbog zabranjenog prisustva publike što će dosta uticati na budžete timova ove godine. NBA u dogovoru sa NBPA-om svake godine zadržava 10% prihoda koji idu igračima da bi njihove plate bile konstantne i ne zavisile mnogo od uspeha lige. Taj broj se ove sezone diže na skoro 20% te će igrači morati da sačekaju kraj sezone da bi dobili taj novac. Budžet timova za plate igrača ove sezone će biti 109 miliona dolara, a timovi koji budu prelazili tu granicu će morati da plate porez na luksuz. Uz sve ove faktore, NBA ima zadatak da nekako obezbedi i sponzorstva koja su izgubili zbog ne dolaženja navijača na utakmice.

Problem za timove će biti mali vremenski prostor za organizaciju igračkog kadra, pogotovo u finansijskoj situaicji kakva je ova. NBA draft je zakazan za 18. Novembar, a period u kome će slobodni agenti imati priiku da biraju timove bi trebao da počne ubrzo posle toga. Problem leži u tome što trening kampovi počinju već prvog Decembra, te će timovi imati samo desetak dana da kompletiraju svoje rostere i krenu u novu sezonu. U neku ruku je to i dobro jer ove godine nema vrhunskih slobodnih agenata na tržištu, tako da će pažnja najviše biti usmerena na draft i poslove oko njega.

Šta ovo sve znači za košarku? U principu ništa se neće promeniti sem što će ova regularna sezona imati 10 utakmica manje. Ovako kratka pauza će najmanje odgovarati timovima kao što su Lejkersi i Majami kojima treba period odmora nakon najduže sezone u istoriji lige. Za Lejkerse je ovo veliki udarac jer imaju veteranski tim koji će i ove sezone verovatno tempirati formu za plejof. Za timove koji nisu učestvovali u mehuru u Orlandu je ovo prilika da počnu novu sezonu sveži i iskoriste dodatna dva meseca odmora da naprave dobar rezultat na početku. Tim koji zapada za oko su Golden Stejt Voriorsi koji povratkom Stef Karija i Klej Tompsona automatski postaju jedni od pretendenata za titulu i videćemo da li je duga pauza uticala na igru dva buduća člana Kuće Slavnih. NBA je i do sada predstavljao celogodišnji sport zbog drame oko slobodnih agenata tokom leta, ali ove godine se to dešava u bukvalnom značenju. Mi, a verujem i ostali ljubitelji najbolje košarke na svetu, nemamo apsolutno ništa protiv toga.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.