NBA Draft: 5 najboljih evropskih prospekata

NBA draft Avdija

Photo: Eurohoops

Nova NBA sezona je jako blizu! Ova će biti nešto drugačija zbog prekida igre od marta do jula, te igrači i timovi imaju vrlo malo vremena da se organizuju za predstojeću sezonu. Prva stvar kojom će čelnici timova morati da se pozabave jeste NBA draft. Biranje novih igrača će biti održano u noći između srede i četvrtka, a ovogodišnji draft će biti veoma važan jer se već spekuliše da se timovi dogovaraju oko zamene mesta biranja da bi došli na poziciju sa koje mogu da izaberu željenog igrača. Ovaj NBA draft je specifičan po tome što ne postoji evidentno najbolji igrač. Talenat iz NCAA-a je nešto slabiji ove godine, te će dosta timova morati da rizikuje da bi našli buduće zvezde NBA-a. Ovakav pristup dosta odgovara evropskim igračima koji mogu da se razviju u veoma dobre NBA igrače ako im bude data šansa. Izdvojio sam 5 najinteresantnijih evropskih igrača koji će se naći na draftu ove godine uz analizu njihovih prednosti i mana.

Kilijan Hejz (Francuska)- Ratiofarm Ulm

Poređenja: Manu Đinobili, manji Džejms Harden

Kilijan Hejz je 19-godišnji francuski plejmejker koji je prošlu sezonu proveo u nemačkom Ulmu gde je pružao sjajne partije. Sa svojih 195 centimatara je prilično visok za poziciju keca, a ima potencijal da bude možda i najbolji igrač od svih na ovogodišnjem draftu. Francuz je najbolji u roli organizatora igre jer ima sjajnu kontrolu lopte i promenu pravca koja mu omogućuje da lako dođe do reketa i razigrava svoje saigrače. Hejz ima veoma dobar osećaj za igru i jako je dobar u pronalaženju saigrača, pogotovo lob pasevima.

Izvor: Eurokup

Iako ga mnogi kritikuju zbog velikog broja izgubljenih lopti, plejmejker ima sjajan pregled igre iz pikenrola i ume da napravi pravu odluku u zavisnosti od pomeranja odbrane. Ima sposobnost da predvidi šta odbrana pokušava da zatvori i na osnovu toga pošalje loptu tamo gde treba.

Izvor: Eurokup

Pored organizacije igre, Hejz ima potencijal da bude sjajan poenter na najvećem nivou. Promenom pravca može da napravi prednost u odnosu na svog čuvara i ima veliku raznovrsnost poteza u reketu. Najveće napadačko oružje mu je flouter jer nema dovoljno atleticizma za atraktivne završetke u reketu. To i neće biti ogroman problem u NBA-u, jer odbrane nemaju centra koji je konstantno u reketu, tako da bi Francuz trebalo da bude efektivniji u prodoru. Igrači sa dobrim osećajem za košarku, a bez superiornog atleticizma mogu da prođu jako dobro u najjačoj košarkaškoj ligi zbog toga, samo pitajte Luku Dončića.

Izvor: Eurokup

U klipu iznad možemo videti i da je Hejz dobar u tranziciji. Zbog svoje visine, sposoban je da uhvati skok i brzo pređe u fazu napada, što je veoma bitno za njegov uspeh u NBA-u. Duge noge i ruke mu omogućavaju da pokrije velike delove terena, tako da Francuz ima i ogromni odbrambeni potencijal. Pokazao je više puta prošle sezone da ima odličan osećaj za igru i na toj strani terena i da ume da proceni kada je pravi momenat da se preseče lopta. Pored toga, kod Hejza je primetan konstantan trud na terenu i u odbrani retko kad odmara. Za NBA tim koji ga draftuje može da bude veoma efektivan u roli odbrambenog igrača na i od lopte.

Izvor: Eurokup

Ono što brine NBA skaute kod francuskog plejmejkera je njegov šut. Iako ima veoma dobru mehaniku i čak je umešan i u modernom šutu iz koraka u stranu, Hejz šutira samo 28% za tri tokom njegove profesionalne karijere. Ipak, plejmejker pokazuje jako dobar osećaj u rukama kod floutera i ima veoma dobre procente za slobodnog bacanja (86%), što je često veoma dobar način da se predvidi razvoj šuta za tri poena. Sa pravim pristupom i radom na tehnici šuta, Hejz može da postane vrlo opasna pretnja spolja.

Izvor: Eurokup

Najveći znak pitanja će biti njegove fizikalije. Iako je visok i dugačak, Hejz nema veliku masu što mu često odmaže na terenu. Francuz ponekad nije spreman da izdrži pritisak i jak kontakt i svaki tim koji ga izabere će morati da radi dosta na tome sa njim. Plejmejker se takođe previše oslanja na svoju levu ruku i to može da bude problem jer ga limitira u napadu, pogotovo u pikenrolu. Ipak, NBA draft je ove godine pun igrača sa dosta mana, tako da Hejz ima šansu da bude izabran prilično visoko. Iako nije povezan sa nijednim timom do sad, biću prilično iznenađen ako Francuz ne bude izabran u prvih 10 pikova.

Deni Avdija (Izrael)- Makabi Tel Aviv

Poređenja: Danilo Galinari, Nikolas Batum

Avdija je oličenje evropskog košarkaša, krilo od 206 centimetara koje može da uradi prilično sve na terenu. Izraelac je sa 16 godina postao najmlađi debitant u istoriji Makabija, tako da sa svojih 19 godina već ima bogato profesionalno iskustvo. Avdiju karakteriše dobar osećaj za košarku i uvek nalazi način kako da dođe do lakih poena bez preteranog napora. Ume da koristi utrčavanja iza leđa odbrane u pravom trenutku i prepoznaje kada njegov igrač ne pazi na njega. Iako igra na poziciji krila, ima veoma dobru igru sa posta odakle ili unosi manje čuvare, ili čeka priliku da baci pas samom saigraču.

Upravo je njegova timska igra ono što privlači NBA timove. Avdija retko kada pravi pogrešne paseve i zbog svog dobrog osećaja za igru često pronalazi svoje saigrače u savršenoj poziciji. Pored toga, Izraelac je veoma aktivan u odbrani i konstantno ulaže 100% posto sebe na terenu. To je veoma bitno jer će Avdija biti fizički limitiran u odnosu na krila NBA-a, tako da će morati kroz suvu želju da parira svojim protivnicima u odbrani. U napadu će imati više širine za svoju kreativnost, ali će morati dosta da koristi svoj mozak da bi došao do koša.

Najveći Avdijin problem je njegov šut. Mehanika šuta mu nije katastrofalna i procenti za tri daju neku nadu (33,6%), ali Izraelac će morati mnogo da se oslanja na šut ako želi da bude dobar napadač u NBA-u. Prilikom dizanja u šut Avdija pravi malu pauzu što ga tera da šutira iz dva pokreta. Snimci ovog leta su pokazali da je Deni radio na tome i ubrzao izbačaj, te brige oko tehnike nisu prevelike. Njegov izbačaj je takođe veoma visok jer ne spušta loptu kada je primi, već se iz te pozicije odmah diže u šut. Problem je šut iz driblinga. Izrealeac šutira samo 22% kada šutira iz driblinga i evidentno je da mu iz tih pozicija nije preterano prijatno da šutira. Procenti sa slobodnih bacanja su takođe očajni (55% u Evroligi), tako da je pitanje da li će se 19-godišnje krilo ikada razviti u dobrog šutera na najvišem nivou.

Avdija takođe mora da dosta popravi kontrolu lopte. Ima tendenciju i da prenosi loptu u polje napada, ali kada je pod pritiskom često gubi kontrolu nad loptom i pravi greške. Izraelac će morati da radi na driblingu da bi imao uspeha u NBA-u, jer kao krilo će imati dosta odgovornosti da kreira iz driblinga. Kao Hejz, Deni se previše oslanja na svoju dominantnu ruku što se pogotovo vidi u prodorima. Kada napada koš ili je sa loptom u pikenrolu, Avdija skoro uvek ide na svoju desnu stranu, te odbrambeni igrači mogu lako da predvide šta će uraditi u napadu. Ipak, Deni je poznat kao igrač koji nema problem sa teškim radom i dosta je radio na sebi tokom poslednjih par godina. Ako primeni taj trud i na ove aspekte igre, potencijal mu je ogroman, tako da nije ni čudo da se nađe u top 5 pikova ove godine. Njegovi talenti u napadu bi pomogli ekipi kakva je Čikago koji imaju 4. pik i ovaj NBA draft bi mogao da im donese igrača koji je veoma kreativan na toj strani terena.

Leandro Bolmaro (Argentina)- Barselona

Poređenje: Tomaš Satoranski

Iako Bolmaro nije iz Evrope, rešio sam da ga uključim u ovu analizu jer je sazreo u sistemu jednog velikog evropskog kluba kao što je Barselona. Argentinac igra na poziciji plejmejkera sa čak 201 centimetrom i fenomenalan je organizator igre. Bolmaro pokazuje neverovatan osećaj za igru u tako ranom periodu njegove karijere, iako ima malu minutažu za prvi tim Barse. Kao plejmejker sa preko 2 metra visine sposoban je da vidi preko odbrane i pronalazi saigrače na svaki mogući način, pogotovo iz pikenrola. Za tako visokog igrača ima jako dobru kontrolu lopte, a nezgodan je za čuvanje zbog brze promene ritma. Zbog kombinacije brzine i dužine, veoma je opasan u tranziciji u kojoj skoro uvek napravi pravu odluku.

Ono što NBA draft eksperte oduševljava kod mladog Argentinca je njegov potencijal da bude sjajan odbrambeni igrač. Bolmaro je dugačak i ima brze noge, tako da može da isprati veliki broj igrača koji igraju spolja. Barselona ga je u više navrata ove sezone koristila u presingu po celom terenu, a takođe je i sposoban da jako dobro juri šutere oko blokova. Na plejmejkeru se vidi da je veoma željan kada igra odbranu i ume da bude i preagresivan kada napada loptu. Iako to može da bude pogubno kada ne uspe da je se dokopa, ovakva želja u odbrani je veoma retka kod mladih igrača i dobar je znak za razvoj njegove karijere.

Kao i kod većine mladih igrača koji ove godine izlaze na NBA draft, Bolmaru stoji znak pitanja kada se priča o šutu. Iako poseduje prilično lep šut sa poludistance kada napada iz pikenrola, stacionarni šut mu ide prilično loše. I pored dobre tehnike šuta, Argentinac šutira samo 42,3% iz igre i 28,1% za tri u svim takmičenjima. Bolmaro ima problem sa snagom, što se vidi iz njegove mehanike šuta jer previše gura loptu na napred. Argentinac će morati da nabaci malo mase ako planira da ima dužu NBA karijeru jer nedostatak snage dosta utiče na njegovu igru. Plejmejker često beži od kontakta i zbog toga nije konstantan u završavanju oko koša, a pošto nije preterano nadaren šutem spolja, odbrane mogu da mu izazivaju šut i budu fizikalni sa njim kada uđe u reket. Lucidnost u napadu mu pomaže, ali Bolmaro često ume da pokušava previše atraktivne poteze koji se završavaju izgubljenim loptama (2,8 izgubljenih lopti u B ligi). Ipak, kako je ovaj NBA draft bez ogromnih talenata, timovi mogu da preuzmu rizik drafotvanja Bolmara pri kraju prve runde i čekaju da se mladi plejmejker razvije. Uzimanje igrača sa te pozicije je u neku ruku sigurnije jer očekivanja nisu prevelika, a potencijalna dobit je ogromna, pogotovo kod Bolmara.

Aleksej Pokuševski (Srbija)- Olimpijakos B

Poređenje: Dragan Bender, Bol Bol

Možda i najveća nepoznanica za skaute kojima je fokus NBA draft. Aleksej Pokuševski je sprski krilni igrač koji ima čak 213 cenitmetara visine i igra u razvojnom timu Olimpijakosa, mada je i dobijao šansu u prvom timu. Ono što čini Pokuševskog specijalnim je njegova sposobnost kao plejmejkera iako je izrazito visok i dugačak. Srbin ima sjajnu kontrolu lopte i veoma je agilan za njegovu veličinu, te je veoma sposoban da povuče loptu u tranziciji i dođe do lakih poena. Takođe se oseća veoma prijatno u ulozi kreatora igre iz driblinge i pogađa saigrače na načine koji ne bi trebalo da budu mogući kada ste visoki 213 cenitmetara.

Izvor: The Ringer

Ono što rangira Pokuševskog tako visoko na svim NBA Draft rang listama je šut. On ima prelepu tehniku šuta za njegovu visinu, a posebnu važnost ima položaj nogu koji je uvek kako treba kada se diže u šut. Srbin šutira 32,1% za tri poena i 78,3% sa slobodnog bacanja, što je veoma dobro za nekog ko je toliko visok. Visina i šuterska sposobnost mu daju luksuz da menja pozicije i igra na svim pozicijama od trojke do petice. Pokuševski je baš zbog tog spoja jedinstven talenat kakav se teško nalazi. Retko koji igrač od 213 može da izvede ovo:

Evidentan problem je težina mladog Srbina. Pokuševski ima samo 93 kilograma i to mu veoma odmaže u fizikalnoj igri pod košem. Iako ima visinu i dužinu, Pokuševski neretko ne može da izdrži kontakt kada napada koš. U odbrani, iako je agilan, nema toliku brzinu da brani u prostoru što je veoma bitno u igri NBA-a koja se dosta bazira na pikenrolu. On nije dovoljno jak da se nosi sa jakim peticama, a krila su dosta brža od njega. U odbrani ga izvlači jako dobar osećaj za blokade i svojom dužinom može dosta da smeta protivničkim igračima u reketu. Srbin ima malo iskustva na visokom profesionalnom nivou što ukazuje na to da će teško doneti rezultate od starta. Timovi koji biraju u drugoj polovini prve runde i imaju luksuz da čekaju razvoj mladog krila su savršeni spoj za Pokuševskog, a nije isključeno ni da Aleksej ostane u Evropi dok ne stasa za NBA. Njegovo ime se povezivalo sa Oklahomom zbog konekcije njegovog agenta sa Semom Prestijem, ali ako nas je istorija nešto naučila, to je da je Presti retko predvidiv.

Teo Maledon (Francuska)- LDLC Asvel

Poređenje: Delon Vrajt, Lens Stivenson

Hejz nije jedini francuski plejmejker koji će se naći na ovogodišnjem draftu. Teo Maledon igra profesionalnu košarku već 3 godine za prilično dobru ekipu Asvela, tako da ima već tonu iskustva na viskom nivou košarke. Sa samo 19 godina, Maledon se ustalio kao organizator igre sa klupe i pokazao da se lepo snalazi u toj roli. Francuz je najveća opasnost iz pikenrola. 40% njegovih poseda se završavalo pikenrolom i Maledon ima dobar osećaj za igru dva na dva i kako da pročita pomeranje odbrane. Mladi plejmejker ja jako dobar u ostavljanju svog čuvara na leđima, dok tera visokog igrača da pravi odluku da li da izaše na njeaga ili ostane na svom igraču. Time Maledon forsira odbrane da brane pikenrol jedan na dva tako da uvek ima ili otvoren šut ili otvorenog saigrača.

Maledon je prilično solidan u svim delovima igre. Prošle sezone je šutirao 36,7% za tri poena i dovoljna je pretnja spolja da protivničke odbrane moraju da ga poštuju. Francuz ima potencijal da bude dobar defanzivac i može da isprati plejmejkere NBA-a. Iako nije vrhunski atleta, Maledon ima brze noge i prilično je okretan tako da bi trebalo da fizički parira igračima najbolje košarkaške lige na svetu. Lepo se snalazi oko koša i ima raznovrsnost poteza kojima završava prodore, a naročito se oslanja na flouter. Mladi plejmejker je prošle sezone šutirao 57% iz reketa, što je ohrabrujuće jer u NBA-u neće imati centre koji su konstanto u reketu.

Problem za Maledona će biti njegov individualni napredak. Francuz retko kada može da pređe svog igrača iz jedan na jedan situacija i moraće da bude u sistemu koji se dosta fokusira na pikenrol igru. Dok ne pokaže da može da ugrozi svog igrača, Maledon će teško nalaziti svoju igru u napadu, pogotovo zbog popularnosti preuzimanja u odbrani. Tim pristupom će odbrane vrlo lako uspeti da ga izbace iz takta jer će morati da koristi mismeč protiv agilnih, visokih igrača NBA-a. Iako ima veliki odbrambeni potencijal zbog njegove veličine i dugih ruku, Francuz je samo u teoriji mogao da se nosi sa većim igračima i prilično lako dopuštao protivnicima da iskoriste mismeč. Ipak, Maledon može da napravi dobru karijeru ako se ustali kao organizator igre na jednoj od klupa NBA timova. U toj roli, moći će da igra protiv slabijih petorki, što će mu dozvoliti da ih secira iz dva na dva igre. Ovogodišnji NBA draft mu omogućava da bude biran prilično visoko.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.