Da li je Proces Filadelfija Seventisiksersa napokon uspeo?

Filadelfija Basketillo

Nakon uzbudljive prve dve nedelje NBA košarke počinjemo da dobijamo neku sliku kako će se timovi rangirati ove sezone. Ova sezona je jedinstvena zbog pandemije Korona virusa i to je vrlo očigledno iz prvih par utakmica koje su donele dosta iznenađenja. Istočna konferencija je puna timova koji imaju potpuno neočekivane rezultate i mislim da niko nije očekivao da na tabeli bude ovakav poredak, iako je sezona tek počela. Na vrhu svih iznenađenja su Filadelfija Seventisiksersi koji su trenutno najbolji tim u ligi i pokazuju ozbiljan potencijal da napokon uberu plodove mukotrpnog gubljenja tokom prethodne decenije. Embid i Simons bi mogli obojica da osvoje nagradu najboljeg odbrambenog igrača godine ove sezone, dok su nova pojačanja uz novi sistem Dok Riversa potpuno transformisali igru tima iz grada bratske ljubavi. Iako je odigrano samo 7 utakmica, Filadelfija ima samo jedan poraz i to od zahuktale ekipe Klivlenda, a važno je naglasiti da su u tom susretu bili bez svog Ol Star centra. Upravo je on ključ toga zašto su Siksersi toliko dobri ove sezone.

Nije da Embid gradi poziciju na drugačiji način. Kao i prošle godine, Kamerunac ubedljivo vodi ligu u igranju sa niskog posta. Ono što je drugačije je kako rešava takve napade. Embid je nezaustavljiv u igri leđima kada ga čuva samo jedan igrač, tako da veliki broj odbrana odlučuje da udvaja centra u takvim situacijama. Od kako je tim napustio Džej Džej Redik, Filadelfija nije imala vrsne šutere koji bi mogli da kazne takve udvajanja. “Prošle godine se dešavalo da budem udvojen i kada dodam, da nismo mogli da pogodimo otvorene šuteve. To ume da bude frustrirajuće jer onda kreće razmišljanje da moram ja da uradim sve jer ne pogađamo šuteve”, rekao je Embid. Ove sezone je situacija drugačija jer Fila ima kadar igrača koji itekako kažnjavaju šutem spolja. To znači Embidu jer može da se razvija kao dodavač i iskoristi protivničku taktiku da usreći svoje saigrače. Siksersi takođe zbog toga igraju mnogo lepše i protočnije u napadu tako da nije ni čudo što su imali toliko uspeha na početku ove sezone.

Igrači koji su najviše imali koristi od ovakvog pristupa su Tobajas Heris i Set Kari. Rivers očigledno zna kako da iskoristi Herisa koji mu je bio možda i najvažniji igrač za vreme Herisovog boravka u Los Anđelesu. Tobajas u prvih 7 utakmica beleži slične brojke kao i prošle godine (19,3 poena i 8 skokova po meču), ali to radi na mnogo efikasniji način: 52% šuta iz igre i čak 47,2% za tri poena. Ono što je bitno je da Heris ne mora da kreira sam, već igra od lopte i poentira kada se odbrana pomera, što je i cilj ovakvog Dokovog sistema. “Nije preterano važno u kakve pozicije mene stavlja, već više u kakvu poziciju stavlja ceo tim”, rekao je Heris o Riversu. Kari takođe ima veliko mesto u takvom sistemu, jer dobija otvorene šuteve zbog zatvaranja reketa, a ume i da napadne igrača koji kasni i tu napravi razliku. Bek igra najbolju sezonu karijere (15,4 poena, 3,7 asistencija po meču uz 54,3% za tri poena) i pokazao se kao savršeno pojačanje za Filu kojoj je očajnički trebala pretnja spolja. Siksersi su upravo u šutu za tri napravili iskorak i šutiraju čak 4,1% bolje nego prošle godine (čak je i Simons pogodio trojku!). Ako nastave tako, Filadelfija će biti u eliti Istočne konferencije ove godine.

Naravno, Filadelfija najviše duguje njihovoj odbrani za ovakav rani uspeh. Siksersi su najbolji tim lige na toj strani terena jer imaju i veličinu i brzinu da odbrane svakog igrača u ligi. Ne odmaže ni to što imaju dvojicu najboljih defanzivaca na njihovim pozicijama u Simonsu i Embidu. Simons je sposoban da zaključa svako krilo u ligi, a može da isprati i brže igrače jer je veoma agilan u odbrambenom stavu, dok Embid patroilira reketom i pokušava da ometa svaki pokušaj iz reketa. To mu očigledno i uspeva jer njihovi protivnici imaju veliki problem sa šutem iz igre, samo 41,5% kada igraju protiv Filadelfije u čemu su najbolji u ligi.

No, nije sve samo u dva Ol Stara Siksersa. Novopridošlica Deni Grin je poznat kao neko ko igra veoma dobru odbranu na šampionskom nivou, a čak i Heris je dobio pohvale, iako je poznat kao igrač koji je napadački nastrojen. Tu se pokazao i Tajris Maksi, 21. pik na ovogodišnjem draftu. Maksi je ozbiljan defanzivac, pogotovo u 1 na 1 odbrani i predstavlja sa Šejk Miltonom i Dvajt Hauardom vrlo solidnu klupu koja uspešno odrađuje posao dok njihovi najbolji igrači odmaraju. Čini se da, posle prošle godine kada su imali roster pun igrača koji nisu baš kompatibilni jedni sa drugima, ove sezone imaju kadar igrača koji su dobar spoj sa Embidom i Simonsom. Ako ostanu zdravi i nastave sa sjajni šuterskim predstavama, Filadelfija bi napokon mogla da dođe do Finala i rezultata koje navijači Siksersa čekaju već dugi niz godina. Izgleda da se verovanje u proces napokon isplaćuje.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.