Bogdan Bogdanović je X faktor Atlanta Hoksa

Bogdanović Atlanta

Posle skoro 14 meseci igranja košarke u specifičnim uslovima zbog pandemije korona virusa, NBA plejof košarka se napokon vratila u naš život kakvu je pamtimo: puna uzbuđenja i sjajne atmosfere u areni. Povratak koliko toliko normalne atmosfere na utakmicama NBA-a je obeležila prva utakmica serije između Njujork Niksa i Atlanta Hoksa u Medison Skver Gardenu. Sa 15000 ljudi koliko je bilo na ovoj utakmici, ova utakmica je najposećeniji događaj u zatvorenom prostoru u Njujorku od početka pandemije. Da atmosfera bude još bolja, ovo je bila prva plejof utakmica za Nikse još od 2013. tako da su navijači Njujorka jedva čekali da ponovo gledaju svoj tim u doigravanju. Ipak, bolji kraj je izvukla Atlanta. Jang i Bogdanović su preuzeli odgovornost u završnici utakmice i uspeli da pokvare slavlje Niksima u prvoj utakmici serije koja ima sve predispozicije da se razvije u rivalstvo. Kao i u poslednjih dvadesetak utakmica regularnog dela sezone, Bogdan je pružio konstantan izvor kreiranja u napadu i pretnje spolja u svojoj prvoj plejof utakmici. Posle duže pauze zbog zastrašujuće povrede kolena, Bogdanović se potpuno uklopio u sistem Nejta Mekmilana i čini se da mu bivši trener Pejsersa ukazuje mnogo poverenja u napadu. Kako i ne bi, kada je Bogdan na trenutke bio i najbolji igrač Atlante u borbi za plejof mesta u poslednjih mesec dana.

Od početka aprila, Bogdanović se pojavio u 22 utakmice u kojima je potpuno preokrenuo utisak sa početka sezone. U tom periodu u proseku beleži 22 poena po meču i pomogao je Atlanti da sigurno završi sezonu van opasnosti plej in turnira. Ono što je jako bitno je da je Bogdan vratio nišan na pravo mesto i pokazao šta je glavni razlog zašto je bilo dosta interesovanja za srpskog beka prethodnog leta. Od aprila šutira čak 49,5% za tri poena na 9 upućenih trojki po meču. Kao jedan od boljih šutera u ovogodišnjem doigravanju, Bogdanović može vrlo lako da prelomi utakmicu u korist svoje ekipe, što je i uradio protiv Njujorka. Bogdan je pogodio dve važne trojke u poslednja četiri minuta utakmice i to u trenucima kada su Niksi imali vođstvo. Bogi je sa samo dva poteza uspeo da utiša najpoznatiju arenu na svetu:

Bogdanović je puno muke naneo Njujorku i u pikenrol igri. Još od vremena koje je proveo u Partizanu, Bogdan se snalazi sjajno kao igrač sa loptom u pikenrolu i zbog svog odličnog šuta može da napadne odbranu na više načina. Ako njegov igrač nije konstantno na njemu tokom pikenrola, Bogdan ima sjajan šut iz driblinga i brz izbačaj da to iskoristi. Samo pitajte Redži Buloka:

Nije samo šut spolja pretnja kada Bogdan napada iz pikenrola. Srpski bek ima raznolik broj poteza u svom arsenalu i može da pogodi sa svih pozicija na terenu. Ako mu se ostavi dovoljno prostora oko poludistance, Bogdanović neretko diže šut iz tih pozicija, a zbog veoma meke ruke nema problem ni da se posluži flouterom pri napadu na koš. To je posebno važno za Atlantu, s obzirom da je, bar u prvoj utakmici, plan Niksa bio da Noel brani pikenrol u ‘drop’ poziciji. Iako je Trej najviše iskoristio ovaj propust u odbrani Njujorka, Bogdan bi zajedno sa njim mogao da napravi mnogo problema u ovoj seriji ako nastave da imaju ovako otvorene floutere.

Veća uloga Bogdanovića se vidi i u tome što mnogo više kreira za svoje saigrače. U gorepomenutom periodu od 22 utakmice, Bogdan deli 4,2 asistencije po meču što je skoro za asistenciju više od njegovog proseka u karijeri. Najveći broj ovih asistencija dolazi iz pikenrola, kada srpski reprezentativac tera odbranu na pomeranje i strpljivo nalazi otvorenog saigrača. Pogledajte kako Bogdanović polako navlači igrača na sebe kako bi ostavio Kapelu otvorenog za lagano polaganje.

Napad iz pikenrola je definitivno deo igre koji je mučio Nikse kroz celu utakmicu i Bogdanović bi trebao da bude presudan faktor u ovoj seriji. Tibido će morati da bira na koga da fokusira svoju odbranu, jer su i Bogdan i Jang veoma dobri napadački igrači i vole da nalaze slabe tačke protivničkih odbrana. S obzirom da je Jang postigao 32 poena, ne bi me čudilo da Njujork pokuša da ga spreči da dolazi do lopti i kreira u napadu. U tom slučaju, Bogdanović bi trebalo da dobije još odgovornosti u svojoj prvoj plejof seriji i potencijalno postane najvažniji igrač na terenu. Ako nam je prva utakmica išta pokazala, to je da Srbin ne puca tako lako pod pritiskom.

Photo: AP Photo/Seth Wenig

1 Comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.